Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Ραδιόφωνο: Μικρό ιστορικό για την Ευρώπη και την Αμερική

Στα τέλη του 19ου αιώνα, το ραδιόφωνο αναγνωρίζεται ως μαζικό μέσο επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, ο πρωτοπόρος Ιταλός φυσικός Γουλιέλμος Μαρκόνι, στα βήματα του άγνωστου στο ευρύ κοινό Τέσλα, το 1896 κατασκευάζει τον πρώτο ασύρματο ραδιοφωνικό πομπό, ο οποίος αποτελεί προϋπόθεση για την εκπομπή ραδιοκυμάτων μεγάλης συχνότητας. Τρία χρόνια αργότερα, η πρώτη ραδιομετάδοση αποτελεί γεγονός. Ο ασύρματος πομπός του Μαρκόνι μεταδίδει το πρώτο ερτζιανό μήνυμα, που ξεκινάει από τη Μεγάλη Βρετανία, διασχίζει τη Μάγχη, ταξιδεύει στον Ατλαντικό ωκεανό και καταλήγει στον Καναδά. Ταυτόχρονα, διαδίδεται σε Αμερική και Ευρώπη η ασύρματη επικοινωνία. Στις ΗΠΑ, περίπου το 1910, οι πρώτοι "πειρατές" του ασυρμάτου επιτυγχάνουν τη μεταξύ τους επικοινωνία. ΣτηνΕυρώπη, η πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή ψυχαγωγικού χαρακτήρα αναμεταδίδεται το 1914. Τα πρώτα ραδιόφωνα θεωρούνται απαραίτητα στο χώρο της ναυσιπλοΐας, καθώς καθιστούν δυνατή την ασύρματη επικοινωνία μεταξύ των πλοίων. Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ασύρματη επικοινωνία χρησιμοποιείται κατ' εξοχήν από τις στρατιωτικές δυνάμεις ξηράς και αέρα. Το ραδιόφωνο, αρχικά μεγάλο σε μέγεθος και με μικρό αριθμό συχνοτήτων, κατασκευάζεται από τις εξής εταιρείες: από την αγγλική Marconi's Wireless Co Ltd- και τη θυγατρική της, στις ΗΠΑ, Radio Corporation of America (RCA) - από τη γερμανική Telefunken και τη γαλλική Compagnie Sans Fil (CSF).
(Ανατύπωση και δημοσίευση από το Λεύκωμα της Ε.Ρ.Τ. για τα "70 χρόνια Ελληνικής Ραδιοφωνίας")

Εικόνες από την Βόρεια Ευρώπη







































Όπως θα διαβάσατε στη γεωγραφία, η Βόρεια Ευρώπη διακρίνεται για τις πεδιάδες της. Στις φωτογραφίες που αναρτώ παρουσιάζονται πεδιάδες στις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Λεττονία, Εσθονία), καθώς και οι πρωτεύουσες των χωρών αυτών, ακτές της Βαλτικής και συμπληρωματικά και δύο φωτογραφία από την Κρακοβία της Πολωνίας. Για να δείτε καλύτερα τα μέρη που απεικονίζονται, πατήστε αριστερό κλικ πάνω σε κάθε φωτογραφία και αυτή ανοίγει μεγενθυμένη.

Και τα σχόλια είναι σημαντικά

Να διαβάζουμε και τα σχόλια που αφήνει ο καθένας κάτω από μια ανάρτηση. Πατώντας κλικ πάνω στη λέξη "Σχόλια" εμφανίζεται ένα παράθυρο με τα σχόλια που έχουν γίνει για τη συγκεκριμένη ανάρτηση. Έτσι μπορούμε να επικοινωνούμε χωρίς να καταλαμβάνουμε πολύ χώρο από την επιφάνεια του Ιστολογίου. Σχολιάστε, λοιπόν, εδώ κι όχι στην τάξη.