Το ραδιόφωνο είναι η συσκευή που λαμβάνει τις εκπομπές ραδιοφωνικών σταθμών.Ραδιοφωνία θεωρείται και όλη η διαδικασία εκπομπής και λήψης
ραδιοκυμάτων.
ΕΙΔΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ
1.Το αναλογικό ή συμβατικό ραδιόφωνο.
2.Το ραδιόφωνο με υπο-φέρον.
3.Το ψηφιακό ραδιόφωνο.
4.Το δορυφορικό ραδιόφωνο.
5.Το Διαδικτυακό ραδιόφωνο.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ
Πριν από εκατό περίπου χρόνια,το 1895, ο πατέρας του ραδιοφώνου
Γουλέμιος Μαρκόνι κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μόρς διαμέσου
ερτζιανών κυμάτων. Η ραδιοφωνία,η οποία συνίσταται στη μετάδοση ομιλιών,
μουσικής και λόγου σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς τη μεσολάβηση αγωγών, αλλά
με ηλεκτρομαγνητικά κύματα,και στη λήψη τους από ειδικούς δέκτες, αποτελεί
πρακτική εφαρμογή της εφεύρεσης των ηλεκτρονικών λυχνιών. Αρχισε να αναπτύσ-
σεται τη δεκαετία του 1910 στις ΗΠΑ.
Ήταν Χριστούγεννα του 1906 στην Νέα Υόρκη όταν ο Φάσεντεν μετέδωσε για πρώτη φορά φωνή και μουσική μέσω ραδιοκυμάτων.
Σταθμός στην ιστορία του ραδιοφώνου αποτελεί η έμπνευση ενός Αμερικανού του Φράνκ Κόνραντ, τυχαία "βγήκε στον αέρα" με το ραδιόφωνο για να μεταδώσει τα αποτελέσματα των αγώνων. Απέκτησε φανατικό κοινό. Ήταν τότε που μεταδόθηκε και η πρώτη ραδιοφωνική διαφήμηση, ενός καταστήματος στη γειτονιά του Κόνραντ, που ουσιαστικά θεωρείται ο πατέρας του ραδιοφώνου.
Η εδραίωση, όμως, του ραδιοφώνου έρχεται μετά το 1930. Κατά τη διάρκεια του Β΄παγκοσμίου πολέμου το ραδιόφωνο και ο τύπος γίνονται δύο μέσα ανταγωνιστικά μεταξύ του, γιατί το ραδιόφωνο αποκτά μεγάλο ειδησιογραφικό περιεχόμενο.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1940 με αρχές της δεκαετίας του 1950 το ραδιόφωνο αποκτά νέο ανταγωνιστή, την τηλεόραση η οποία έχει στα χέρια της ένα πολύ δυνατό όπλο έναντι του ραδιοφώνου, την εικόνα. Η κρίση ξεπερνιέταιτο 1950-1960 με την εμφάνηση της δημοφιλέστατης μουσικής Rock 'n Roll και γίνεται ψυχαγωγικό μέσο.
Τη δεκαετία του 1960 εμφανίζεται η Πειρατική ραδιοφωνία με πρωτοπόρο το Radio Caroline στην Αγγλία, το οπίο εκπέμπει από ένα μικρό πλοίο έξω από τα χωρικά ύδατα της Αγγλίας και μεταδίδει μόνο Rock, η ακροαματικότητά του είναι τόσο υψηλή, που απειλεί το BBC. Ακολουθεί ευρεία διάδοση αυτού του τύπου ραδιοφωνίας σε όλη την Ευρώπη.
Μετά από αυτό ακολουθεί η απορρύθμηση της δεκαετίας του 1970 και ουσιαστικά το ραδιόφωνο εισέρχεται στην τελευταία φάση ωριμότητάς του. Τις λυχνίες αντικαθιστούν τα μικρά τραντζίστορ. Το ραδιόφωνο και το κασετόφωνο συνδυάζονται σε μιά συσκευή. Ηραδιομετάδοση εμφανίζεται την περίοδο 1921-1922 σχεδόν σε όλα τα βιομηχανικά κράτη.
Το συμβατικό ραδιόφωνο περιλαμβάνει δύο κατηγορίες τρόπυ μετάδοσης τα ΑΜ (διαμόρφωση κατά πλάτος) και τα FM (διαμόρφωση κατά συχνότητα).
ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στην Ελλάδα ήδη από το 1923 άρχισε μια προσπάθεια εγκατάστασης ραδιοφωνικού πομπού. Οι πειραματισμοί κράτησαν αρκετά χρόνια. Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός εξέπεμψε στη Θεσσαλονίκη με ιδιωτική πρωτοβουλία από το ραδιοηλεκτρολόγο Χρίστο Τσιγγιρίδη το 1926και 20 ολόκληρα χρόνια λειτούργησε στην πόλη.
Ο πρώτος όμως εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός ιδρύθηκε και λειτούργησε στην περιοχή των Αθηνών, αφού στις 25 Μαρτίου του 1938 εγκαινιάστηκε από τν τότε βασιλιά Γεώγιο Β΄, ενώ το 1945 ιδρύθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.)που έλαβε την ευθύνη λειτουργίας του σταθμού. Αμέσως μετά την απελευθέρωση άρχησαν να ιδρύονται και πολλοί άλλοι σταθμοί σε διάφορες πόλεις της χώρας που υπάγονταν στη δικαιοδοσία του Ε.Ι.Ρ., καθώς και πολλί στρατιωτικοί σταθμοί, υπό τη δικαιοδοσία των ενόπλων δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ).
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 η μπάντα των μεσαίων και στην συνέχεια η ζώνη των FM κατακλύζονται από εκατοντάδες ερασιτέχνες ( οι επονομαζόμενοικαι "πείρατες".
Ραδιοσταθμό κατασκεύασαν, επίσης, οι φοιτητές του ΕΜΠ κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της Χούντας το 1973.
Τέλος με το προεδρικό διάταγμα 25/1988 έχουμε την "απελευθέρωση" της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, καθώς τέθηκαν οι όροι ίδρυσης τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Σήμερα η κατανομή των ραδιοφωνικών συχνοτήτων γίνεται από το Εθνικό Ραδιοτηκεοπτικό Συμβούλιο (ΕΡΣ).
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Το ραδιόφωνο είναι ένα "αόρατο" θέατρο. Ο ήχος αφού δεν μπορεί να σημασιοδοτηθεί από εικόνα καλεί τον ακροαή να δημιουργήσει μιά εικόνα ήχων μέσω του ακούσματος.
Το θετικό στο ραδιόφωνο είναι ότι αφήνει τη φαντασία του ακροατή να απεικονήσει όπως αυτός θέλει τους ήρωες του έργου, να παίξει το δικό του θέατρο με τα δικά του σκηνικά και τις δικές του φυσιογνομίες.
Το σήμα φτάνει στα ραδιόφωνά μας μέσω του συστήματος ραδιομετάδοσης.
Ένα σύστημα ραδιομετάδοσης αποτελείται από:
.τον πομπό
.τον αναμεταδότη
.τον δέκτη
.το μικρόφωνο
.το μεγάφωνο
.τα ακουστικά
Η μετάδοση του ραδιοφωνικού προγράμματος γίνεται μέσω μιάς ειδικής κατηγορίας κυμμάτων που ονομάζονται ραδιοκύματα.
Τα σύγχρονα ραδιόφωνα διαθέτουν ένα μεταβλητό πυκνωτή-φίλτρου που συνοδεύεται από ένα σταθερής συχνότητας φίλτρο, με την βοήθεια του οποίου γίνεται η επιλογή σταθμών.
Στην ανάπτυξη του ραδιοφώνου, ως συσκευής, συνέβαλε αποφασιστικά η τεχνολογία των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Έτσι σήμερα, είναιδυνατή η κατασκευή ιδιαίτερα μικρων ραδιοφωνικών δεκτων, τόσο μικρών, ώστε να ενσωματώνονται σε συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα.
Το ραδιόφωνο παραμένει σημαντικός φορές τόσο πληροφοριών όσο και μουσικής/ακροαστικής διασκέδασης και η μόνη εναλλακτική λύση για τους ανθρώπους που θέλουν να ενημερώνονται ή να διασκεδάζουν, κάνοντας παράλληλα και κάποια άλλη εργασία, όπως π.χ. να οδηγούν, να διαβάζουν ή να γράφουν.
Από την Ματίνα Τόλκου για το ραδιόφωνο και για Σας.
Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)